Med e-handelsmodulen Filter från E37 kan din webbshops besökare filtrera bland artiklarna i artikellistningar, på varugruppssidor och i sökningar.
Om man till exempel hos PY Hobby listar alla artiklar i varugruppen "Dekorationer" så får man i skrivande stund 1394 träffar och de översta resultaten i popularitetssortering blir olika varianter av Washitejp. Mellan sidans beskrivningstext och artiklarna ligger filtret. Innan filtrering så visas alla artiklar i varugruppen.
I vårt exempel så vet vi som besökare att vi inte är intresserade av washitejp eller stickers och vi vill endast se rosa artiklar. Vi använder därför filtret och väljer under Färg Rosa och under Produkttyp alla alternativ utom just Washitejp och Stickers. Notera knappen "Blommor & Blad (249)" i bilden ovanför. 249 är hur många artiklar under Blommor & Blad som matchar filtreringen i övrigt. När vi ställer in att vi bara vill se artiklar med färgen rosa så kommer det där istället att stå (38).
Resultatet blir nu istället det endast visas 99 artiklar som är mer relevanta för oss:
Automatisk taggning av matrisvärden Notera att eftersom filtret ovan är konfigurerat på ett bra sätt så får vi utöver träffar som är Rosa dessutom se artiklar som är Gammelrosa och till och med Fuchsia. Detta då snarlika färger har fått samma filtervärde för att det inte ska bli för många färger som bara ger enstaka träffar. Om du till exempel har många färger/nyanser som matrisvärden och vill gruppera snarlika nyanser till taggar med bredare färgnamn för bättre filtrering så kan detta göras med automatisk taggning av matrisvärden. |
Vad går att filtrera på?
Filter går att sätta på fem olika aspekter:
- Underliggande varugrupper — Kallas förinställt för "Produkttyp" i filtret.
- Varumärke
- Pris — Prisintervall som går att välja i filtret beräknas automatiskt ifrån urvalet av artiklar.
- Matristyp — Till exempel Storlek, Färg eller Brännvidd beroende på vilka matriser som finns för butikens artiklar. Det går för varje matristyp i admin att välja om de ska användas i filter eller inte.
- Tagg — Taggar går helt fritt att sätta på vilka artiklar man vill. Taggar som är förälder till andra taggar går att använda som filtreringsbegrepp. Till exempel: Taggen "Tema" är förälder till taggarna "Blommor", "Jul", "Påsk" och "Stjärnor". Om vi väljer att Tema ska gå att filtrera på så finns de andra taggarna som val under filteralternativet Tema. Taggar kan dessutom sättas automatiskt baserat på matristyp eller artikelattribut.
Vilka filtreringstyper finns det inställningar för i admin?
Om Underliggande varugrupper, Varumärken och/eller Pris ska ha filtrering påslaget i din butik är inställningar som görs för din butik på kod-nivå av oss på E37 i samråd med dig när ditt filter sätts upp. Du kan därför i admin inte påverka om dessa filter används i din butik. För Pris finns det dock en del inställningar för hur filtret ska se ut om det är påslaget. För Matristyper och Taggar kan du själv i admin kan ställa in om och var det ska finnas filter för varje matristyp eller tagg.
Admininställningar för filter
Filter för prisintervall
Du kan välja hur många prisintervall som ska visas maximalt samt hur många procent av de dyraste och billigaste artiklarna som ska ignoreras när intervallen genereras.
Gå till Kontrollpanelen -> Shop -> Allmänt -> Fliken Artiklar.
Att ignorera ungefär 2,5% av de billigaste och dyraste artiklarna vid den dynamiska beräkningen av prisintervall är att rekommendera. Annars kan enstaka gratisprodukter eller någon enskild dyr produkt orsaka prisintervall som inte är optimala. Att dessa värden ignoreras när intervallen skapas betyder dock inte att dessa artiklar inte visas i filtreringen, bara att deras priser inte får styra över hur intervallen som ska gå filtrera på ska se ut.
Filter för matristyper
Artikelmatriser så som färg, storlek eller material går att använda i filtrering. För att filtret ska bli bäst bör det finnas flera artiklar som har samma matrisvärde. Om din butik säljer möbler och ett matrisvärde till exempel anger exakt höjd i mm på varje möbel så kommer ett filter på höjd inte ge ett så användbart filter om de flesta höjder blir unika eftersom det då blir oöverskådligt många knappar som endast ger ett eller två träffar var. Överväg då att istället tagga artiklar med intervaller av höjder. Detta kan då göras med automatisk taggning.
Men om du har artikelmatriser där många artiklar kommer att dela matrisvärden så blir filter på matristyp praktiskt. Amazing Seven säljer bland annat t-shirts. Då alla t-shirts inte finns i alla storlekar så underlättar filter på artikelmatrisen "Storlek" för kunder som bara vill se de t-shirts som finns i deras storlek(ar).
Filtrering på t-shirts i storlekarna M och L på varugruppssida hos Amazing Seven.
Gör så här i admin för att slå på filtrering för matrisvärden:
- Gå till E-handel -> Artiklar -> Artikelmatriser.
- Klicka på artikelmatrisen du vill slå på filtrering för.
- Du får nu upp följande dialogruta:
- Inkludera i filter i varugrupp avgör om matristypen ska gå att filtrera på för varugruppssidor som har artiklar med artikelmatrisen i sig.
- Inkludera i filter på varumärke avgör samma sak för varumärkessidor.
- Inkludera i filter i sökresultat avgör samma sak för sökresultatssidorna för butikens interna sökfunktion.
- Ordningen som Matrisvärden visas på knapparna i filtret är samma som ordningen de visas på artikelsidan. Om du vill byta denna ordning, klicka knappen Sortera matrisvärden och drag och släpp dem i ordningen du vill ha dem.
- Klicka knappen Spara.
Viktigt: Föräldrar till taggar Tänk på att om du vill filtrera på en aspekt för en tagg, till exempel "Färg" så behöver taggarna dela förälder. Så taggarna "Vit", "Blå", "Röd" och så vidare ska ha taggen "Färg" som förälder. Taggen "Färg" behöver inte ha någon förälder. |
Denna guide förutsätter att du redan skapat upp taggar som är förälder till andra taggar och taggat upp dina artiklar. Du kan läsa mer om hur du skapar taggar och lägger till dem på artiklar här.
Gör så här i admin för att slå på filter för en föräldra-tagg:
- Gå till E-handel -> Artiklar -> Artikeltaggar.
- Klicka på föräldra-taggen du vill använda i filter.
- Du får nu upp följande dialogruta:
- Inkludera i filter i varugrupp avgör om taggen ska gå att filtrera på för varugruppssidor som har artiklar med taggen i sig.
- Inkludera i filter på varumärke avgör samma sak för varumärkessidor.
- Inkludera i filter i sökresultat avgör samma sak för sökresultatssidorna för butikens interna sökfunktion.
- Om du vill sortera om vilken ordning undertaggarna syns i, byt till fliken Undertaggar och drag och släpp undertaggarna i den ordning du vill ha dem.
- Klicka knappen Spara.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.