Google Lighthouse är ett gratisverktyg som analyserar och poängsätter din webbshop inom olika kategorier, såsom hastighet, SEO och moderna tekniska normer. Med hjälp av resultatet, tillsammans med dess förslag på förbättringar, har du möjlighet att ytterligare finjustera din webbplats.
Verktyget kan köras antingen genom ett tillägg i Google Chrome eller i Chrome DevTools. Om du använder Chrome DevTools finns Google Lighthouse redan klart att använda i Chrome, medan tillägget gör det lite mer lättillgängligt genom en egen knapp i webbläsaren. I denna artikel kommer metod 2 nedan (DevTools) förklaras närmare, då den har något fler inställningsmöjligheter.
Metod 1: Tillägg i Google Chrome
Tillägget för webbläsaren Chrome hittar du här. Efter installation har du en knapp för Google Lighthouse till höger om adressfältet. För att granska en webbplats surfar du först in på den, klickar på knappen och sedan på Generate report.
Metod 2: Chrome DevTools
Nuvarande versioner av Chrome innehåller redan Google Lighthouse via Chrome DevTools. Gå in på sidan som ska granskas, högerklicka någonstans på sidan och välj Inspektera (eller tryck F12). Välj fliken Audits och klicka på knappen Run audits. Det är denna metoden fortsättningen av denna artikel använder sig av.
Rapporten som Google Lighthouse sammanställer
När granskningen körs laddar verktyget webbplatsen i olika former och analyserar den på olika sätt inom följande kategorier:
- Performance
- Progressive Web App
- Accessibility
- Best Practices
- SEO
Performance
Här visas resultatvärden för olika hastighetstester, som exempelvis hur långt tid det tar innan sidans visuella innehåll visas för besökaren med mera. Resultatet ger även förslag på optimeringar i rangordning utifrån hur mycket laddningstid de kan spara.
Kanske har du tidigare använt ett verktyg för att testa hastigheten på din webbplats, som exempelvis Google PageSpeed Insights (vilken använder Lighthouse för att utföra sin analys). Dessa test ”stryper” ofta trafiken för att simulera en långsammare nedladdning, vanligtvis 3G-hastighet (och oftast från en server i ett annat land). Eftersom det i Sverige är vanligare med högre hastigheter blir detta lite missvisande. I Lighthouse kan du bocka i ”No throttling” för att undvika simulering av lägre hastighet för att istället använda din befintliga Internet-hastighet. Det kan vara intressant att se resultatet mellan när testet körts med 3G och utan begränsning.
För en av våra kunders webbshopar (startsidan i desktop-versionen) får de olika hastigheterna följande resultat:
Simulated Fast 3G, 4x CPU Slowdown:
No throttling:
Ganska stor skillnad, eller hur? Det är troligare att dina besökare visar din webbplats med en närmare hastighet enligt det senare resultatet. Jämför även med andra webbshopar och dina konkurrenters webbplatser!
Progressive Web App
Denna punkt är förmodligen mindre intressant för din webbplats i nuläget.
En Progressiv Web App är en mobilanpassad webbplats med appfunktionalitet som fungerar online, offline och med instabil eller långsam internetanslutning. Progressive Web Apps kan installeras och finnas på användarens startskärm (ingen appbutik behövs) i dennes mobila enhet.
Lighthouse letar bland annat efter ett webbappmanifest. Med webbappmanifestet kan du styra hur appen ser ut och hur den startas. Du kan välja ikoner för startskärmen och välkomstskärmen som visas när appen läses in. Du kan också välja vilken sida som ska läsas in när appen startas, skärmens riktning och även om Chrome ska visas eller inte.
I övrigt använder sig Lighthouse av Baseline Progressive Web App Checklist. Läs mer om Progressive Web Apps här.
Accessibility
Syftet med den här punkten är att se om din webbplats är tillgänglig för och har förutsättningar att användas av alla människor, även de med exempelvis nedsatt synförmåga, de som inte använder mus eller tangentbord etc.
Här är det viktigt t.ex. att bilder har en alt-text, färgkontrast är tillräckligt bra på texter / bakgrund, webbplatsen har ett specificerat språk med mera.
Best Practices
Enkelt uttryckt kan man säga att Lighthouse här testar olika tekniska detaljer och huruvida din webbplats följer nuvarande standard inom moderna tekniska normer. Här kontrolleras bland annat om din webbplats använder HTTPS och en mängd andra olika säkerhetsaspekter.
SEO
Poängen här indikerar hur optimerad din webbplats är för att kunna rankas bra i sökmotorer. Här finns det dock många andra faktorer som spelar in och det som Lighthouse kontrollerar är bara det mest grundläggande. Exempel på sådant Lighthouse undersöker är om webbplatsen är mobilvänlig, om sidan har läsbar text, om sidan har en titel, beskrivningstext och så vidare.
Notera att Google Lighthouse inte tar någon hänsyn till om webbplatsen är en simpel hemsida, blogg eller en avancerad webbshop vilket även påverkar poängen i bland annat hastighetsresultatet. |
Får du följande meddelande i rapporten? There were issues affecting this run of Lighthouse:
Om du har fler tillägg i Chrome kan dessa påverka laddningstid och rapportens resultat. För att göra testet utan övriga tillägg kan du öppna din webbplats i inkognitoläge (Ctrl+Skift+N). I inkognitoläge visas inga av dina tillägg som standard, men för att aktivera Lighthouse även här gör du följande:
Nu kan du använda Lighthouse även i ikognitoläge där andra tillägg inte kommer påverka resultatet. |
Andra verktyg för att analysera din webbplats hastighet
Page Speed Insights (Använder sig av Lighthouse.)
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.