Denna guide handlar om saker att göra inför kassans omställningen i mars 2022 |
Varför ändrar vi nåt med kassan alls? Vad ändrar vi på?
- Val av utlämningsställe flyttas upp – Allt fler leverantörstjänster låter kunden göra ett val av utlämningsställe. I nuläget hamnar detta val nedanför informationen om leverantören, vilket på en mobiltelefon ofta är för långt ned. Med en lång info-text om leverantören så kommer kunder på mobiler behöva skrolla ned för att kunna se informationen de egentligen vill ha först: Vart kan mina varor levereras?
- Kassan slutar visa upp grupper för betal- och leveranssätt – Grupperna för betal- och leveranssätt resulterade i att det blev onödiga upprepningar i kassan de kassor som inte hade tillräckligt många olika val för att en gruppering skulle behövas. Grupperna gav dessutom flera fält i admin som mest gjorde att det blev jobbigt att sätta upp kassan, och fälten tillförde inte så mycket. Den uppdaterade kassan kommer därför inte längre visa upp titeln på grupperna och infotexterna om grupperna.
För betalsättsgrupper och leveranssättsgrupper så kommer fälten Titel, Inledande text, Avslutande text och Beskrivning att tas ur bruk.
Grupperna kommer dock finnas kvar i admin. Dels då sorteringen av gruppernas ordning i kassan givetvis kommer fortsätta användas, och för att du i admin ska kunna sortera upp betal- och leveranssätt på ett rimligt sätt om du har många nog att det behövs grupper där. Baserat på vad som visas i den uppdaterade kassan så skulle du dock efter 2022-03-01 kunna lägga alla dina betalsätt i en grupp, och alla leveranssätt i en grupp. Du skulle i sådana fall sortera tjänsternas ordningen i kassan under fliken Sortera betal-/leveranssätt för respektive grupp, istället för att sortera gruppernas ordning.
Fälten med texterna som tidigare visats i kassan kommer även finnas kvar att se i admin till minst 2022-09-01, utifall du kommer på att någon text eller översättning ifrån dem skulle behövas efter omställningen 2022-03-01. - Nytt fält Extra information för leveranssätt och betalsätt. Ett fält med layoutat innehåll som bara visas när det leverans- eller betalsättet är valt. Detta gör att du kan undvika att överväldiga dina kunder med för mycket information på en gång genom att gömma information som inte är jätteviktig innan kunden visat att de är intresserade av leverans- eller betalsättet.
- Nya ikoner och automatiska logotyper för leverans- och betalsätt – Med uppdateringen kommer nya små runda logotyper för leverans- och betalsätt.
En relaterad uppdatering i admin låter dig för alla leverantörer av betal- och leveranstjänster som butiken har kopplingar till välja dessa logotyper genom det nya förinställda valet Automatisk för listrutan Ikon. - Kassaetiketter – Du kommer nu kunna lägga till kassaetiketter på både betal- och leveranssätt. Kassaetiketter är korta färgade text-markeringar som ser ut lite som taggar, som visas för de betal- eller leveranssätt du sätter dem på. Kassaetiketter är dock till skillnad ifrån taggar inte länkande.
Hur du sätter upp och använder kassaetiketter har fått en egen guide.
Så här ser den nya kassan ut på desktop hos Jordklok.se
Vi har valt att genomföra alla dessa uppdateringar på en gång för att du inte ska behöva in och ändra i dina admin-inställningar för kassan onödigt många gånger.
Vad behöver jag som e-handlare uppdatera för att min kassa ska se bra ut efter uppdateringen?
För många av våra e-handlare kommer svaret på vad som behöver uppdateras bli "Inte mycket alls". Men för att veta om något behöver ändras så behöver du ändå göra en genomgång av din kassa i admin, och förhandsgranska hur den nya kassan kommer att se ut.
Vi kommer längre ned på den här sidan gå igenom steg-för-steg både hur du kan genomföra dessa ändringar och förhandsgranska resultatet. Men här är först en genomgång av vad du bör göra:
- Se över vilken info som finns i textfält för betalsättsgrupper och leveranssättsgrupper. Dessa kommer sluta visas i den uppdaterade kassan, så se till att eventuell viktig info där som dina kunder kan behöva ifrån betalsätts-/leveranssättsgrupper och flytta över den infon betal-/leveranssätten som ligger i den gruppen.
Det är fälten Titel, Inledande text, Avslutande text och Beskrivning för batalsättsgrupperna och leveranssättsgrupperna som kommer att tas ur bruk. De är märkta "Tas ur bruk" i admin. Notera alltså att varken fältet Titel eller något annat fält för betalsätt eller leveranssätt kommer att sluta visas, det är alltså endast fälten för grupperna som påverkas. - Ta bort egna logotyper i betal- och leveranssätt. Detta av flera anledningar:
- Logotyper du själv lägger in kan lätt bli inaktuella när tjänsterna byter grafisk profil eller namn. Att komma ihåg att uppdatera varje gång det händer är svårt. Detta är en av huvudanledningarna till att vi inför de automatiska logotyperna.
Så här såg till exempel vår demo-shop ut innan uppdateringen. Till vårt försvar så hade vi nog mest
lagt in logotypen där för att visa att det går att ha egna bilder här, men det var några år sen "Posten"
slutade heta så eller hade den där loggan. Även efter uppdateringen kommer du fortfarande behöva komma
ihåg att uppdatera kassans texter om företag du nämner där byter namn. - Om du inte verkligen vet vad du gör så är det stor risk att bilder som du lägger själv lagt in inte är högupplösta, och därför kommer se onödigt pixliga ut på mobila enheter. De automatiska logotyperna är i svg-format (Scalable Vector Graphics), som visas i rätt upplösning för olika skärmar.
- Med det nya systemet så får du ju automatiskt en logotyp för varje betal- och leveranssätt i. Även om de automatiska logotyperna är små runda versioner av företagens loggor så kan att visa upp två versioner av samma logotyp bli lite onödigt upprepande.
- Logotyper du själv lägger in kan lätt bli inaktuella när tjänsterna byter grafisk profil eller namn. Att komma ihåg att uppdatera varje gång det händer är svårt. Detta är en av huvudanledningarna till att vi inför de automatiska logotyperna.
- Se över hur den nya kassan kommer se ut i din butik. Du kan redan nu se hur din kassa skulle se ut efter ändringarna genom att lägga till ?beta på slutet av sin kassas URL. För att kunna visa kassan behöver du först ha lagt något i varukorgen. Glöm inte att också titta på hur kassan ser ut i mobilversionen! (Mer om hur du lättast gör detta nedan.)
En sak till att kolla upp när du ändå ser över din kassa
Det som vi listat här ovanför är allt som behöver ses över inför uppdateringen, men eftersom du ändå är inne och tittar på din kassas inställningar för betal- och leveranssätt vill vi passa på att påminna om en sak till som du generellt bör undvika att göra där, men som inte har med uppdateringen att göra.
Valen för leverans- och betalsätt bör i kassan kallas vad din slutkund kallar dem för. Kalla dem inte för namnet som tjänsten säljs till dig som e-handlare under, om det inte är samma namn som slutkunden ser när de hämtar ut varorna.
Exempel på beteckningar du INTE bör skriva ut i din kassa eftersom många av dina kunder inte kommer ha hört talas om dem eller vara säkra på vad det innebär, och därför kan bli osäkra precis innan de ska avsluta köpet:
- "nShift", (eller som de hette tidigare, "Unifaun") – De må vara leverantören av dina logistiklösningar som e-handlare, men många av dina kunder vet inte att de ofta är inblandade när de handlar online. I fältet Titel i admin kan "Bring med nShift-koppling" vara ett rimligt namn, men Titel bör då vara bara "Bring" eller "Bring Hemleverans" eftersom det är vad dina kunder ser.
- "Mypack Collect" – Mypack Collect är en tjänst ifrån PostNord för att dina kunder ska kunna få se sina närmaste utlämningsställen baserat på sin adress. Men dina typiska kunder varken kommer veta eller behöver veta det. Informationen de vill ha är att det är PostNords utlämningsställen varorna kommer till. Så skriv "PostNord" istället, eller, om du också erbjuder andra leveransval med PostNord, skriv ut "PostNord utlämningsställe".
- "Klarna Checkout" eller "Svea Checkout" – Absolut inget ont om något av dessa företag eller tjänster; de är E37s två största samarbetspartners, och bra sådana! Men som Titel för att dina kunder ska kunna välja betalsätt så bör du lista just vilka betalsätt som du erbjuder kunden genom dessa tjänster. Så skriv till exempel ut "Kortbetalning, Faktura eller Swish" istället om det är de betalsätt du erbjuder via valet. Att det är Klarna eller Svea Ekonomi som står bakom lösningen framgår både av den lilla logotypen och av de större loggorna längst ned i respektive betallösning.
En risk om du bara skriver företagets namn eller namnet på deras checkout-tjänst är att dina potentiella kunder inte känner till att det betyder möjlighet till att använda olika betalsätt och därför inte klickar på valet baserat på att de inte vill handla på kredit via faktura. Om de inte heller vill betala via något av de andra betalsätt du erbjuder, till exempel för att de inte har PayPal, så finns det en liten risk att kunden stannar på detta steg och inte slutför köpet alls! Om du endast erbjuder antingen Klarna Checkout eller Svea Checkout som betalsätt så är det här inte ett problem då de som enda betalsätt då kommer det att vara automatiskt valt, och vilka betalsätt du erbjuder genom dem kommer vara synligt direkt.
Hur genomför jag ändringarna?
Kontrollera hur din kassa skulle se ut efter uppdateringen
Det här är kanske inte första steget du behöver göra, men det är ett steg som du kommer vilja göra flera gånger medan du följer guiderna nedan. Om du försöker genomföra alla ändringar på en gång för att sen bara en gång på slutet kontrollera att det ser rätt ut så är det stor risk att du kommer missa någon detalj som du ändrat för något val som inte blivit som du hade tänkt dig. Om något steg går fel och du klistrar in fel text eller missar att spara i nåt steg så är det mycket enklare att upptäcka det om du laddar om kassasidan och korrekturläser efter att du är klar med varje grupp, istället för att försöka göra en enda stor korrläsning av att allt ser rätt ut på slutet.
Första mars kommer uppdateringen av kassan utseende att gå live för alla E37s butiker. Du kan alltså inte själv själv slå om så att den nya kassan börjar visas för dina kunder innan dess. Det betyder att du bör kontrollera eventuella ändringar du gör på fält i admin ser ut även före omställningen. Du kommer också vilja kontrollera hur både versionerna före och efter omställningen ser ut både för kunder på dator och på en mobiltelefon. Vi börjar därför med en guide om hur du enkelt kan sätta upp fyra flikar i din webbläsare som visar din butiks kassa, en för varje kombination. Lämna sedan dessa fyra flikar öppna tills du är helt klar med alla ändringar du vill göra för kassan. På så vis behöver du bara tabba över till och ladda om dessa flikar efter varje förändring du gjort, och du behöver inte upprepa stegen för att få fram de fyra kassaflikarna igen.
Gör så här:
- I din webbläsare, gå till din webbshop och lägg någon vara i varukorgen och gå sedan till kassan. Undvik att välja en vara som skulle resultera att i att du inte kan välja de flesta leveranssätten eller betalsätten i din kassa pga till exempel varans vikt, viktpoäng eller taggar som leverans- eller betalsätten har inställningar för. Om du har leverans- eller betalsätt som endast kommer visas i kassan när man har specifika varor i varukorgen så kommer vi titta på dessa i steg 8.
- I webbläsaren, högerklicka på fliken för kassasidan och välj "Duplicera" eller "Duplicera fliken" för att få samma kassasida (med samma vara i varukorgen) laddad i en flik till. Duplicera sedan fliken en gång till så att du nu har din kassa öppen i tre olika flikar.
- I den tredje (högra) fliken, lägg till ?beta i slutet av adressfältet. Denna flik visar nu hur din kassa i nuläget skulle se ut efter förändringarna den 2022-03-01.
- Duplicera nu den tredje fliken genom att högerklicka på fliken och välja "Duplicera" igen. Du bör nu ha fyra flikar med din butiks kassa öppna samtidigt, där de två högra flikarna visar kassan efter uppdateringarna
- I den fjärde kassafliken tryck Ctrl-Shift-I för att öppna "Utvecklaralternativ".
- Fortfarande i den fjärde kassafliken tryck Ctrl-Shift-M för att att låta din webbläsare simulera en mobiltelefon. Du kan nu välja vilken modell av mobiltelefon eller surfplatta du vill simulera genom att göra ett val i en listrutan, typiskt ovanför sidan, men om du inte tidigare varit inne och ställt in till exempel en surfplatta så är stämmer det troligen i det förvalda läget för en generisk mobiltelefon.
- Gå nu till kassaflik nummer två och tryck även där Ctrl-Shift-I och Ctrl-Shift-M för att visa även den i mobilläge.
Du har nu alltså fyra flikar:
- Nuvarande kassa på dator.
- Nuvarande kassa på mobiltelefon.
- Kassan efter uppdateringarna på dator.
- Kassan efter uppdateringarna på mobiltelefon.
- Om du har leverans- eller betalsätt som endast kommer visas i kassan om du väljer varor ur specifika grupper, öppna också en webbläsare i inkognito-läge (Ctrl-Shift-N i Chrome och Edge, eller Ctrl-Shift-P i Firefox) och lägg en sådan vara i varukorgen i inkognito-fliken. Upprepa steg 1-7 för att för att få fyra flikar även i inkognito-fönstret med den speciella varukorgen. När du gjort uppdateringar som ändrar hur leverans- eller betalsätt för den typen av varan så laddar du om dessa flikar istället.
- Nu har du de flikar du behöver för att snabbt kunna kontrollera hur dina förändringar ser ut i de olika versionerna. Efter att du har gjort en förändring i admin enligt guiden nedan, växla över till en flik, tryck Ctrl-R (eller F5) för att ladda om kassasidan och kontrollera att det ser som så du tänkt dig. Titta hur det ser ut både innan du väljer leverans- eller betalsättet och efter.
Lämna sedan de fyra flikarna öppna i webbläsaren. På så vis kan du snabbt tabba över till dem och ladda om dem igen efter varje uppdatering av en leverans- eller betalsättsgrupp. Om du redan hunnit stänga en flik men har webbläsaren uppe så kan du, så länge du inte är i inkognito-läge, öppna de flikar du senast stängt genom att trycka Ctrl-Shift-T, en gång per stängd flik. Du kan då dock behöva också ställa in dem för att visa innehållet som för en mobiltelefon igen.
Genomför översikten och ändringarna
Gör så här i admin:
- Gå till E-handel -> Kassa -> Leveranssätt.
- Klicka på den första leveranssättsgruppen du ännu inte gått igenom.
- Du får nu upp dialogrutan för leveranssättsgruppen.
Notera att alla fält utom Titel i admin är märkta Tas ur bruk och alltså kommer sluta visas med den nya kassans utseende. När Titel tas ur bruk så kommer butiker som har tomma fält i Titel i admin att få dessa satta till vad som innan var Titel automatiskt, så du behöver inte sätta en Titel i admin om fältet är tomt.
I minst ett halvår efter uppdateringen så kommer eventuell text som stod i fälten Titel, Inledande text, Avslutande text och Beskrivning fortfarande gå att se i admin, då vi inte raderar fälten ifrån databasen direkt. Men de kommer inte längre gå att editera i admin och de kommer inte att visas i kassan. Vi låter dem ligga kvar för att även om du inte gjorde denna översikt innan 2022-03-01 fortfarande kan kopiera texter ifrån dem.
I min exempelbutik i skärmbilden ovan så står det bara exempeltexter i fälten Inledande text, Avslutande text och Beskrivning, men i din butik är det inte omöjligt att det ligger information här som kunden faktiskt vill ha om de leveranssätt som ligger i gruppen. I sådana fall, kopiera den texten till Anteckningar eller valfritt annat textredigeringsprogram.
Använd "Kopiera" inte "Klipp ut"
Ta inte bort texten som ska flyttas. Eftersom du troligen fortfarande vill att texten ska fortsätta visas i kassan innan uppdateringen så bör du bara kopiera texten. Texten kommer inte visas dubbelt innan uppdateringen då leveranssätten har nu har fått två olika fält för Beskrivning, ett som visas före uppdateringen och ett efter. Texten kommer inte heller visas dubbelt efter uppdateringen då texten på gruppen inte visas efter uppdateringen.
Om din butik har flera språk, klicka på flagg-ikonen för de andra språken och upprepa detta för varje språk.
Tryck sedan Spara.
Om det inte ligger någon information som är viktig att den finns kvar även efter uppdateringen så kan du gå vidare till steg 7. - Klicka på det första ouppdaterade leveranssättet i leveranssättsgruppen. Du får nu upp en dialogruta.
Notera att dialogrutan har två olika fält som båda heter Titel, och två fält som heter Beskrivning. Det övre fälten är för hur kassan ser ut innan uppdateringen, så om du vill att din kassa ska se oförändrad ut fram tills uppdateringen träder i kraft behöver du inte ändra något här. Det nya fältet Beskrivning är dessutom av typen layoutat innehåll för att du inte längre ska behöva skriva HTML-kod i fältet för att formatera texten. Det som står i det gamla fälten är redan automatiskt överflyttad till de nya fälten. - I listrutan Ikon väljer du vilken ikon som ska visas för leveranssättet i kassan. Om du har en koppling för leveranssättet, så att systemet vet vilken ikon som ska visas, så är Automatisk är ett lämpligt val. Ett exempel på en sådan koppling är nShift-kopplingen (tidigare Unifaun). Annars kan du välja leverantörer manuellt här för att deras logotyper ska visas, eller välja generiska ikoner för leveranssätt som till exempel "Hämta i butik".
- Uppdatera det nedre fälten Beskrivning och/eller Extra information för att inkludera eventuell relevant info du tog bort ifrån gruppen. Skillnaden mellan de två fälten är att Extra information endast visas när kunden har det här leveranssättet valt på kassasidan. Du kan vilja formulera om texterna du kopierade ifrån gruppen för att de ska fungera bättre när den kommer tillsammans med övrig text om leveranssättet.
Om din butik har flera språk, klicka på flaggikonerna och lägg in texterna på varje språk.
Klicka knappen Spara.
Upprepa detta steg för varje leveranssätt i leveranssättsgruppen.
Undvik att klistra in stilmallad text i fält med layoutat innehåll
Notera att fältet Beskrivning för leveranssätt i den uppdaterade kassan är av typen layoutat innehåll och alltså kan innehålla mer än bara textsträngar. Så om du klistrar in text till sådana fält vill du se till att du inte klistrar in eventuella stilmallningar som finns med på texten. Exempel på stilmallningar är textstorlekar, typsnitt eller bakgrundsfärger.
Om du bara kopierat text ifrån fält i steg 3 av guiden eller har kopierat texten via Anteckningar (som inte stödjer annat än just text) så är det egentligen inget problem att bara klistra in texten. Men när du klistrar in text till ett fält för layoutat innehåll och du inte vill ha med stilmallningar så är det en bra vana att ändå göra det med Ctrl-Shift-V då detta (i de allra flesta webbläsare) är snabbknapparna för att "Klistra in utan stilmallningar och bilder", istället för att använda Ctrl-V som bara är "Klistra in".
Eftersom Ctrl-Shift-V är snabbknapparna i webbläsaren och alltså inte är specifikt för E37, så kan du även använda detta trick när du kopierat text ifrån en webbsida och vill klistra in dem utan stilmallningar i till exempel din webbmejl, istället för att först klistra in texten någonstans som inte tillåter stilmallningar av text och sedan kopiera den igen därifrån.
För höga radavstånd?
Om du med layoutat innehåll får för höga radavstånd, se denna guide. - Nu när du flyttat all text för en leveranssättsgrupp så är det ett lämpligt tillfälle att kontrollera att det nu ser ut som du tänkt dig. Om du följde förra guiden så har du (minst) fyra kassaflikar öppna. Gå över till dem och i tur och ordning och gör följande för varje flik:
- Ladda om kassasidan i fliken med Ctrl-R (eller F5).
- Kontrollera hur valen i gruppen ser ut både före och efter du väljer det. Glöm inte att kontrollera hur ikonerna för leveranssätten ser ut. För kassan före uppdateringarna så är såklart inga förändringar förväntade om du inte också ändrat saker där under genomgången.
- Om du upptäcker något som ser fel ut, tabba tillbaks till admin, rätta felet och kom sen tillbaka till kassaflikarna och börja om denna check.
- Om din butik har flera språk, byt ut språkkoden i kassans URL mot nästa språk du vill kontrollera och genomför samma kontroller för varje språk. Språkkoden för svenska är alltså /sv/ i kassans URL. (Tänk på att språkkoder alltså inte är samma sak som landets toppdomän.)
- Upprepa steg 2 till 7 tills du gått igenom alla leveranssättsgrupper och kontrollerat så att de också ser bra ut.
- Nu gör du motsvarande ändringar du gjorde för leveranssätten, men för betalsätten.
Gå därför till E-handel -> Kassa -> Betalsätt och välj den första betalsättsgruppen du inte redan gått igenom. - Du får nu upp dialogrutan för betalsättsgruppen.
Alla fält utom Titel i admin kommer alltså att tas ur bruk. Eftersom Titel i admin är tomt i vår exempel så visas värdet ifrån Titel även i admin. När Titel tas ur bruk så kommer butiker som har tomma fält i Titel i admin att få dessa satta till vad som innan var Titel, så vi behöver inte ändra nåt här.
Även här så kommer fälten som tas ur bruk fortfarande gå att se i admin i minst ett halvår efter uppdateringen. - I vårt exempel ovan så är fälten Inledande text, Avslutande text och Beskrivning alla tomma. Betyder det att allt är lugnt och vi kan strunta i betalsättet som ligger i denna grupp? Nej, eftersom även gruppens Titel kommer sluta visas i kassan så behöver vi tänka på om vi lagt någon information här som kunden faktiskt behöver. I vårt exempel så är gruppens Titel "Kortbetalning / Faktura / Swish", och som vi ser i skärmbilden i förra punkten så heter det enda betalsättet i gruppen "Klarna checkout" (i alla fall i Titel i admin). Eftersom vi vill ha val som berättar för kunden vilket eller vilka betalsätt valet ger och inte bara vem som levererar det så kopierar vi "Kortbetalning / Faktura / Swish" till anteckningar. Vi kopierar också till anteckningar vad som står som Titel på engelska och norska genom att klicka på flagg-flikarna.
Om din butik utöver i Titel även har information i Inledande text, Avslutande text eller Beskrivning som bör vara kvar i kassan så kopierar du även den texten och klistrar in den i Anteckningar. - Klicka knappen Spara.
- Klicka nu på det första betalsättet i gruppen som du inte redan sett över.
Förhoppningsvis så har dina betalsätt lite mer text än vad min exempelbutik har. Fälten Beskrivning och Orderbekräftelsetext bör till exempel inte vara tomma. - I vårt exempel skulle vi nu byta ut Titel för betalsättet till att bli "Kortbetalning / Faktura / Swish" genom att klistra in det ifrån vårt dokument i Anteckningar. Sedan gör vi samma sak för engelska och norska.
Klistra in informationen du behövde ha kvar ifrån gruppens fält för Inledande text, Avslutande text eller Beskrivning till endera fältet Beskrivning eller Extra information beroende på om texten ska visas redan för betalsättet redan innan det väljs i kassan. Formulera om texten om det behövs för att det ska se bra ut när den hamnar tillsammans med texten som redan fanns för betalsättet. - Klicka knappen Spara och, om det fanns flera betalsätt kvar att se över i betalsättsgruppen, gå tillbaka till steg 13.
- Nu är du klar med en hel betalsättsgrupp, så nu är ett bra tillfälle att kontrollera hur betalsätten i gruppen ser ut nu. Om du följde förra guiden ovan så har du fortfarande (minst) fyra kassaflikar öppna. Gå över till dem i tur och ordning och gör följande:
- Ladda om kassasidan i fliken med Crtl-R (eller F5).
- Kontrollera hur valen i gruppen ser ut, både före och efter det väljs. För kassan före uppdateringarna så är såklart inga förändringar förväntade om du inte också ändrat saker där under genomgången.
- Om du upptäcker något som ser fel ut, tabba tillbaks till admin, rätta felet och kom sen tillbaka till kassaflikarna och börja om denna check.
- Om din butik har flera språk, byt ut språkkoden i kassans URL mot nästa språk du vill kontrollera och genomför samma kontroller för varje språk. Språkkoden för svenska är alltså /sv/ i kassans URL. (Tänk på att språkkoder alltså inte är samma sak som landets toppdomän.)
- Om du har betalsättsgrupper kvar att gå igenom, gå tillbaka till steg 9. Annars är din kassa nu redo inför uppdateringen!
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.