I denna guide går vi igenom hur man genom att kombinera att använda en innehållssida som varugruppssida med att ha widgeten Artikelvy från varugruppssida på denna innehållssida för att på så sätt skapa nya varugrupper som endera ett urval av artiklarna ifrån en annan varugrupp på sin varugruppssida. Genom att filtrera urvalet ifrån en varugrupp på undervarugrupper så går det även att skapa en sådan "filtervarugrupp" som innehåller artiklar ifrån flera varugrupper.
För att kunna göra ett filter-urval av artiklar ifrån en annan varugrupp så krävs att din butik har e-handelsmodulen Filter.
Om du bara vill skapa en duplicerad varugrupp utan filtrering, till exempel för att du har någon varugrupp som bör ligger under flera föräldravarugrupper i din varugruppsmeny så bör du troligen istället använda ett alias för en varugrupp.
Om du utan filter vill skapa en innehållssida att använda som varugruppssida för att få mer frihet i hur en specifik varugruppssida ska se ut, och fortfarande använda widgeten Artikelvy från varugruppssida för att få med rutnätet med artiklar som normalt automatiskt ligger på en varugruppssida så kan den här guiden fortfarande vara användbar, men du bör nog först läsa guiden innehållssida som varugruppssida som går igenom just det. Se även stycket #NoFilter nedan för en annan typ av urvalssida som istället för artikelvy och filter använder skyltfönster.
Terminologi
Innehållssidor och systemsidor
Webbsidor skapade i E37 delas in i innehållssidor och systemsidor, och de visas på varsin flik i admin under Innehåll -> Sidor.
Systemsidor är de sidor systemet automatiskt skapar utifrån innehåll som kommer ifrån dina artikel- och kundregister, samt sidor för till exempel kassan. Systemsidor följer din butiks mall i hur de är uppbyggda. Varugruppssidorna är ett exempel på en grupp av systemsidor. Om du på systemsidan Varugrupp går in och lägger till en widget så kommer den widgeten typiskt att visas på alla varugruppssidor.
Innehållssidor är de sidor som manuellt skapas i admin och som alltså annars inte existerar alls. Innehållssidor får som standard webbplatsens sidhuvud, huvudmeny och sidfot, men är i övrigt tomma tills du lägger in widgetar med innehåll på dem. Exempel på innehållssidor är startsidan, sidor med kontaktinfo, köpvillkor och sidor med köpråd eller inspiration. De widgetar som läggs in på en innehållssida kan innehålla information som kommer ifrån ditt artikelregister, men det gör inte att sidan blir en systemsida; detta då sidan inte är automatiskt skapad och det fortfarande är ditt eget val att lägga in widgetar så som skyltfönster eller artikelvyer för att visa upp innehåll ifrån artikelregistret.
Innehållssida som varugruppssida och begreppet Filtervarugrupp
Genom att på en varugrupp ställa in att visa en innehållssida som varugruppssida så kan du välja att istället för en varugrupps normala systemsida, istället visa upp en innehållssida du skapat för detta syfte.
Detta görs i admin under E-handel -> Artiklar -> Varugrupper -> Klicka på varugruppen -> Listrutan Innehållssida. Se guiden innehållssida som varugruppssida för mer info.
För att en varugruppssida fortfarande ska vara användbar för dina kunder så bör den visa upp artiklarna ifrån varugruppen. Därför är det smidigt att använda widgeten Artikelvy från varugruppssida för att visa upp rutnätet med artiklar som normalt visas på en (system-)varugruppssida.
Om din butik har e-handelsmodulen Filter så kan du skapa en ny varugrupp vars varugruppssida också får ett för-filtrerat urval av artiklar som visas med widgeten Artikelvy. På så vis skapas vad vi kallar en "filtervarugrupp" som har en delmängd av en annan varugrupps artiklar på sin varugruppssida.
Eftersom en filtervarugruppssida endast visar upp ett urval av artiklar ifrån en annan varugrupp så behöver en filtervarugrupp inte ha några artiklar som faktiskt ligger i sig. Normalt så döljs varugrupper utan artiklar i sig i varugruppsmenyn. Men just för att göra det möjligt att använda filtervarugrupper så gäller detta inte för varugrupper som har en innehållssida satt som sin varugruppssida.
#NoFilter?
Även utan e-handelsmodulen Filter så kan du skapa en varugrupp som visar upp artiklar ifrån andra varugrupper på sin varugruppssida. Men du måste då visa upp artiklarna på innehållssidan du sätter som varugruppssida på något annat sätt än med en enda Artikelvy-widget. Du skulle till exempel med widgeten Skyltfönster med artiklar enligt tagg kunna visa upp alla artiklar du gett en specifik tagg. Naturligtvis ger denna lösning inte något dina kunder möjligheten att själva filtrera urvalet av artiklar som visas på skärmen och alla fördelar som kommer med detta. Skyltfönster är också otympliga om du vill ha en varugrupp som har ett stort antal artiklar i sig, då ett Skyltfönster till skillnad ifrån en Artikelvy inte delas upp i olika sidor med artiklar.
Fördelar med filtervarugrupper
Eftersom varugruppssidan för den nya filtervarugruppen är just en innehållssida, dvs en sida som inte är uppbyggd som en systemsida, så ger detta utökade möjligheter för vad du kan göra med varugruppssidans layout. Men dessa möjligheter behöver inte vara varför du skulle kunna vilja göra detta: Du får också en varugrupp vars artiklar uppdateras baserat på vilket urval du gjort för widgeten artikelvy. På så vis blir underhållet av varugruppen lättare eftersom du inte behöver komma ihåg att lägga till nya artiklar som tillkommer i sortimentet i någon extra varugrupp.
Exempel på filtervarugrupper
traningsmaskiner.com använder filtervarugrupper som "egentligen" är en sammanslagning av andra varugrupper som delar huvudvarugrupp, eller är allt i en varugrupp som kommer ifrån ett specifikt varumärke.
I exemplet nedan ser vi en skärmbild ifrån filtervarugruppen Träningsband den förvalda filtreringen uppförstorad. Urvalet är varugrupperna "Exertube" och "Powerband & Mini band", vilket alltså innebär att det som ligger i dessa två varugrupper är vad som visas på varugruppssidan "Träningsband". Utöver att göra det lättare att hitta till produkterna för kunder som kanske inte vet att "Exertube" och "Powerband" är typer av träningsband så har filtervarugruppen också fördelen att det nu finns en landningssida som innehåller alla butikens typer av träningsband.
Varugruppen i exemplet ovan har filtret synligt genom att kryssrutan Visa filter för artikelvyn är ikryssad. Även om rutan inte är ikryssad så visas fortfarande val för antal artiklar per sida, val av sida och sortering som vanligt baserat på din butiks mall och globala inställningar från kontrollpanelen. (Med mallen hos traningsmaskinger.com visas val av sida nedanför artiklarna, så det är inte synligt på skärmbilden.)
Ett annat exempel ifrån traningsmaskiner.com är filtervarugruppen Löpband Master Fitness som visar artiklar ifrån varugruppen "Löpband" som har varumärket "Master Fitness".
Att sätta upp en filtervarugrupp
Egentligen blir denna guide "bara" en kombination av de tre guiderna för att använda widgeten artikelvy, att skapa en ny varugrupp och att sätta en innehållssida som varugruppssida. Men det är kanske inte så bara, och det finns några inställningar som bör tänkas på specifikt för filtervarugrupper. Vi kommer därför här gå igenom de saker som bör tänkas på speciellt för filterkategorier, men hänvisar till respektive guide för övriga inställningar som finns i dialogrutorna.
Gör så här i admin:
- Om du ska skapa flera filterkategorier så är det smart att gruppera upp innehållssidorna för dem i admin så att de hamnar tillsammans. Vi börjar därför med att skapa en sida som blir fliken att gruppera in innehållssidor som används för varugrupper under:
Gå därför till Webbplats -> Sidor och klicka knappen Ny sida. - Ge den nya sidan en Titel som till exempel "Filterkategorier" och sätt dess Status till Dold. På så vis kommer denna grupperingssida inte att synas utåt i till exempel din webbplats sitemap. På så vis gör det ingenting att grupperingssidan kommer bli tom på innehåll. Övriga val kan vara de förvalda eftersom detta inte är en faktisk sida, endast ett sätt att gruppera de innehållssidor vi ska skapa härnäst. Klicka knappen Spara.
- Klicka knappen Ny sida en gång till för att skapa innehållssidan som ska bli varugruppssidan för vår filterkategori.
- Även här sätter du Status till Dold. Detta så att länken till själva innehållssidan inte visas utåt. Eftersom denna sida kommer få en annan URL när den används som varugruppssida och denna URL är för en varugrupp som ju inte är Dold så kommer sidan fortfarande att visas upp utåt i sitemap. Annars vore ju SEO-vinsten med att ha en ny landningssida helt förlorad.
- Som Förälder väljer du det du satte som Titel på gruppen i steg 2, så i mitt exempel "Filterkategorier".
- Bocka för kryssrutan Visa brödsmuleväg då detta när vi sätter sidan till att visas som en varugruppssida kommer att visa brödsmulan för var i ditt varugruppsträd filtervarugruppen ligger, och på så vis matcha övriga varugrupper i detta. Sökvägen som visas på innehållssidan med den dolda URL:en kommer att vara "Startsida / Filterkategorier / [Sidans Titel]", men detta är alltså inget problem då det inte är sidan dina kunder kommer att se, och varugruppssidan kommer att få en brödsmuleväg som matchar var din filtervarugrupp ligger i varugruppsträdet.
- Som Titel väljer du vad du vill att filtervarugruppen ska heta. I mitt exempel döper jag min sida till "Blommiga tapeter".
- Klicka knappen Spara för att skapa den nya sidan så att vi sen kan lägga till innehåll på den.
- Klicka på din nyskapade sida i admin och välj fliken Innehåll.
- Eftersom vi kommer att sätta denna innehållssida till att bli en varugruppssida istället för att använda systemsidan så kommer vi inte automatiskt få med varugruppens Titel och Beskrivningstext på sidan. Vi börjar därför med att lägga till dessa på sidan:
Klicka knappen Lägg till Widget och välj under den förvalda kategorin Allmänna widgeten Layoutat innehåll. Ge widgeten en rubrik som är varugruppens namn och ge den Rubrikmall Rubrik H1. Byt sedan till fliken Widgetinställningar och skriv sedan in det som ska agera som beskrivningstext för din filtervarugrupp.
Hoppa inte över beskrivningstexten för varugruppssidor
I SEO-syfte så är en bra beskrivningstext viktigt, så undvik om möjligt att hoppa över den helt.
Så länge du skriver en text som undviker "keyword stuffing" eller "duplicerat innehåll" så är det inte troligt att Google kommer att straffa dig för en beskrivningstext. Undvik alltså att bara rabblar upp sökord istället för att skriva meningar som är läsbara för en människa, och återanvänd inte texter för flera sidor. En dåligt skriven SEO-text är därför ofta bättre än ingen SEO-text, så bli inte överväldigad av att tänka att det måste bli perfekt på första försöket.
Ja, att skriva texter tar tid. Men sökmotoroptimering är magiskt i det att det fungerar som reklam som du inte behöver betala någon annan för! Så det är ofta tid väl spenderad. - Klicka knappen Spara för widgeten Layoutat innehåll.
- Härnäst lägger vi till rutnätet med artiklar som en systemsida för en varugrupp normalt lägger till automatiskt:
Klicka knappen Lägg till Widget och under kategorin Artiklar: Vyer så väljer du widgeten Artikelvy från Varugruppssida. - Eftersom vi redan har satt rubrik för sidan så behöver artikelurvalet vi visar upp inte få en extra rubrik, så vi låter Rubrikmall vara kvar på det förvalda valet Ingen rubrik och går istället över till fliken Widgetinställningar.
- Som Varugrupp väljer du den varugrupp du vill visa upp ett urval av artiklar ifrån.
Om du som i fallet med träningsmaskiner.com ovan vill visa upp artiklar ifrån två eller flera varugrupper som delar förälder så väljer du deras förälder som din Varugrupp och filtrerar ut de undergrupper du bryr dig om i nästa steg. Om du har det något mer komplicerade fallet där du vill visa upp ett filterurval av varugrupper som ligger på olika nivåer av varugruppsträdet men fortfarande har en gemensam varugrupp över sig i trädet, se då rubriken "Filtrera ut varugrupper ifrån flera olika undernivåer" längst ned på denna sida.
I vårt exempel så kommer vi istället filtrera ut alla artiklar i varugruppen "Tapeter" som har fått artikeltaggen "Blommor". - Härnäst så ska vi fylla i fältet Urvalssträng. Alla val vi gör här blir det förvalda läget för artikelvyn, men detta kan sedan ändras av besökaren i de fall där dina inställningar och din butiks mall visar dessa inställningar. Gör vi ingen inställning alls för en av de tre sista punkterna så blir kommer artikelvyn följa de inställningar som är satta som standard för varugruppssidor på kontrollpanelen. Med Urvalssträng så kan du styra följande saker:
- Filtrering.
- Sortering, till exempel "Senaste", "Titel A-Ö" eller "Lägsta pris".
- Antal artiklar som visas per sida i artikelvyn.
- Sida som förvalt visas i artikelvyn. (Bör nästan aldrig ställas om ifrån det förvalda "Börja på sida 1").
- Så hur vet du hur din Urvalssträng ska se ut? Öppna en ny webbläsarfilk för din webbshop gå till varugruppssidan du håller på att skapa en artikelvy för och där göra dessa inställningar så kommer den URL du är på att ändras till att få ett "?" följt av det du ska sätta din urvalssträng till. Notera att själva frågetecknet alltså inte ska vara med i din Urvalssträng. Kopiera detta ifrån webbläsarens adressfält och gå tillbaka till admin-tabben och klistra in värdet i fältet Urvalssträng.
Att "tag64=66" i skärmbilden ovan betyder "Har artikeltaggen blommor" vet vi alltså för att det dök upp efter frågetecknet i vår webbläsares URL när vi gjorde denna filtrering på varugruppssidan för Tapeter.
Ser du inget frågetecken alls i adressfältet trots att du gjort inställningar för vyn?
Det som gått fel är troligen att du nu tittar på innehållssidan med widgeten du just skapat istället för att gå till varugruppssidan vars vy du försöker kopiera till en widget.
Eftersom widgetar bara är en del av sidan de ligger på så kommer att ställa in sorteringsläge, filter eller dylikt inte påverka adressfältet för sidan som widgeten ligger på. Eftersom du kan lägga in flera widgetar för artikelvy på samma sida så skulle det ju då bli omöjligt för systemet att veta vilken sträng i adressfältet som hör till vilken widget. - Vi hoppar över kryssrutan Inkludera produkter från undervarugrupper eftersom vi har satt en Urvalssträng då som överstyr kryssrutan. Artikelvyn kommer alltså att visa produkter ifrån undervarugrupper oavsett om vi kryssar i rutan eller ej.
- Likadant så kan vi hoppa över kryssrutan Visa endast artiklar med kampanjpris då om vi valt en urvalssträng med endast rea-artiklar så överstyrs även denna kryssruta.
- Kryssrutan Visa filter avgör om valen för filtreringen ska visas för besökaren. Själva filtreringen på artiklar du satt i din Urvalssträng kommer alltså att göras oavsett om denna ruta är ikryssad eller ej. Det rutan styr är om besökaren ser vilka filterval du gjort och sedan själv kan ändra dem.
För en varugruppssida så vill du troligen kryssa i rutan Visa filter. - Klicka knappen Spara för widgeten Artikelvy från Varugruppssida.
- Under Sökvägar i rutan till höger på skärmen, klicka på länken till innehållssidan och kontrollerar att din innehållssida ser ut så som du tänkt dig. Att brödsmulevägen ser felaktig ut kommer som vi sagt att ordna om en liten stund.
- Klicka knappen Spara för innehållssidan.
- Nu behöver vi sätta upp varugruppen som ska använda denna innehållssida som sin varugruppssida. Eftersom en filtervarugrupp inte är en varugrupp som kommer ifrån ditt affärs- eller butiksdatasystem så vill vi skapa en ny varugrupp som bara finns i E37:
Under E-handel -> Artiklar -> Varugrupper, klicka knappen Lägg till varugrupp uppe till höger på skärmen. - Välj som Förälder varugruppen den nya filtergruppen ska ligga under i varugruppsträdet. Notera att denna plats i varugruppsträdet inte behöver överensstämma med den varugrupp ifrån vilken du filtrerar artiklar att visa i filtervarugruppen.
- Låt Status vara kvar på det förvalda valet Aktiv.
- Som Benämning väljer du vad filtervarugruppen ska heta, dvs troligen samma sak som som du satte som Rubrik på innehållssidan.
- Ignorera valen Sidrubrik, Listningstyp, Sorteringstyp, Introduktionstext och Beskrivning då dessa är inställningar som normalt endast visas på systemsidan för varugruppen.
- För listrutan Innehållssida välj innehållssidan du skapade. Om du skapade en gruppering i steg 2 så hittar du din innehållssida under den Titel du valde. Så i mitt exempel ligger innehållssidan listad under "Filterkategorier".
- Klicka knappen Spara för att skapa varugruppen.
- Öppna varugruppen du just skapade igen och klicka under Sökvägar i rutan till höger på skärmen på länken till varugruppssidan. Kontrollera att allt ser du som du tänkt dig där. Nu bör även brödsmulevägen ha blivit korrekt.
- Det är möjligt att varugruppsmenyn inte uppdaterar sig direkt. Detta då menyn är cachad av prestandaskäl. Vänta då cirka tre minuter ifrån att du sparade varugruppen så att servercachen för din varugruppsmeny hinner gå ut. Ladda sedan om valfri sida i din webbshop och kontrollera att även varugruppsmenyn nu ser korrekt ut och att den leder till din nya filtervarugruppssida.
Fördjupning: Filtrera ut varugrupper ifrån flera olika undernivåer
För att widgeten Artikelvy från varugruppssida, och därmed en filtervarugruppssida, ska kunna filtrera på undervarugrupper krävs att dessa undergrupper ligger direkt under någon gemensam varugrupp, utan mellannivåer.
Nedan följer en djupdykning i hur man kan skapa filtervarugrupper när så inte är fallet. Så om det här inte är ett problem du behöver lösa för just ditt varugruppsträd så kan du hoppa över resten av den här guiden.
Exempel på varugruppsträd där varugrupper vi vill filtrera ut artiklar ifrån inte har en gemensam förälder.
Så vad gör vi om en filtervarugrupp behöver filtrera ut artiklar ifrån varugrupperna B och F som inte har samma förälder? Det finns två spår att gå på, att använda artikeltaggar eller att använda alias-varugrupper. I båda fallen kommer vi applicera filtret på att bli den nedersta varugrupp som alla varugrupper vi vill filtrera ut ligger under, alltså varugrupp A.
Notera att den nya filtervarugruppen vi skapar inte är avbildad i exemplet ovan. Grupp A är alltså varugruppen vår filtervarugrupp filtrerar ut ett urval av artiklar ifrån för att visa upp i vår filtervarugrupp, men A är inte filtervarugruppen själv. Filtervarugruppen vi skapar kan placeras på valfritt plats i varugruppsträdet.
Använd filtrering på taggar istället
Sätt en gemensam artikeltagg på huvudartiklar i de varugrupper du vill visa upp. Filtrera sedan på taggen istället för på varugrupperna. Detta har fördelen att du fritt kan välja till eller bort artiklar oavsett om de delar nån varugrupp alls.
Taggen behöver inte ha en egen taggsida, då varugruppssidan i princip blir taggsidan; för att hålla dig väl med Google så vill du undvika så kallat "duplicerat innehåll". Det är också valfritt om en tagg ska visas på artikelsidorna, så ingenting med taggen behöver egentligen vara synligt för besökaren på sidan utanför själva filtret.
En nackdel med att filtrera på taggar är att den/de som publicerar nya artiklar som tillkommer i sortimentet då måste komma ihåg att tagga de nya artiklarna för att de ska visas i filtervarugruppen. Om din butik har ett stort sortiment, ofta får in nytt i sortimentet och/eller har flera personer som publicerar nya artiklar i admin, så kan detta lätt att glömma bort. Det kan dessutom vara svårt att upptäcka i efterhand.
Skapa alias för de varugrupper som ligger längre ned i varugruppsträdet
Ett alias för en varugrupp är ett sätt att placera en "genväg" en varugrupp som aliaset refererar till i en annan varugrupp. En alias-grupp är bara en referens, så alias-gruppen själv har inga artiklar i sig. Men varugruppen som får ett alias placerat i sig beter sig som om den refererade varugruppen med alla dess artiklar och undervarugrupper låg där. Alias-grupper går att filtrera på precis som vanliga varugrupper.
Det betyder att om vi genom att placera en alias-grupp i varugruppen vi vill filtrera på, och låta aliaset referera till en varugrupp som ligger på en lägre nivå i varugruppsträdet, (men inte under sig själv), så kan vi sedan filtrera ut alias-grupperna.
I vårt exemplet så var det bara en enda varugrupp som inte låg direkt under grupp A. Om det vore flera varugrupper som ligger längre ned så skulle detta kunna lösas genom att skapa flera alias-grupper.
Dölj din alias-grupp i varugruppsträdet |
Notera att vi skapar ett alias som ligger högre upp i varugruppsträdet än gruppen den refererar till. Skulle vi inte istället ha kunnat skapa ett alias som refererar till grupp B och lagt detta alias i grupp C? Nej, även om detta hade gjort så att grupp C nu innehåller båda grupperna B och F och därmed hade gått att filtrera ifrån så ger det en biverkan: Det hade också flyttat på artiklar till att nu även finnas i en ny varugrupp! Tänk på att en varugrupp också innehåller alla artiklar som ligger i någon av dess undergrupper. Det betyder att grupp A redan innehåller artiklarna i grupp F, så att vi skapar ett alias för F i A resulterar inte i att några nya artiklar tillkommer under A. Men C innehåller inte artiklarna i B. Så om vi istället skapade ett alias för B och placerar det i C så kommer den vanliga varugruppssidan för C nu att också börja visa upp artiklar ifrån B.
Igen, notera att den nya filtervarugruppen vi skapar inte är avbildad i exemplet och att filtervarugruppen kan placeras på valfritt plats i varugruppsträdet.
Skapa inte loopar i varugruppsträdet! Det kan ge stora problem! Nackdelen med att använda alias för varugrupper är att alias kan bli förvirrande och kan ställa till problem om du senare strukturerar om ditt varugruppsträd. En varugrupp får aldrig innehålla ett alias som innehåller varugruppen själv, oavsett om detta sker genom en kedja av andra alias-grupper. Om du, trots att vi i systemet har gjort vårt bästa för att göra det så svårt som möjligt att ens kunna göra, skapar ett varugruppsträd som med hjälp av alias leder för att en grupp innehåller sig själv så kan det hindra alla sidor i din webbshop ifrån att ens kunna laddas! För mer detaljer om vad du måste tänka på, se varningsrutan i guiden alias för en varugrupp. |
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.