Taggar är ett sätt att lista attribut för olika artiklar på ett sätt som gör att de kopplas ihop på olika sätt. Taggar fungerar ungefär som hashtaggar på Twitter eller Instagram i det att en tagg kan klickas för att komma till en sida som listar det som har taggen.
Det går även att få sökresultat eller varugruppslistningar att filtrera efter taggar. Denna guide nämner en del funktioner som rör filtrering. Filtrering på taggar kräver modulen filter.
Utseendet på taggarna beror på din shops tema. |
Taggarna för en cykel av märket Scott Aspect ifrån Länna Sport ser till exempel ut så här:
Iris Hantverk använder # för sina taggar, så för en ansiktsborste designad av Lovisa Wattman ser taggarna exempelvis ut så här:
Klickar man på taggen för Lovisa Wattman ovan så kommer man till en sida där hon presenteras som formgivare och alla artiklar formgivna av henne listas.
Den beskrivande texten gör, utöver att presentera designern bakom produkterna, att sidan får relevanta sökord för sökmotorer. Eftersom alla artikelsidor med taggen länkar till taggens sida får sidan bra boost Googles sidrankning. Söker man på "Lovisa Wattman" på Google så kommer Iris Handverk just nu som andra sökträff, efter designerns egen hemsida. Detta kan såklart leda till att nya kunder hittar till deras hemsida.
Skapa en tagg
Gör så här i admin:
- Gå till E-handel -> Artiklar -> Artikeltaggar.
- Klicka knappen Ny tagg.
Du får nu upp en dialogruta: - För de tre översta kryssrutorna Inkludera i filter... avgör om taggen ska gå att filtrera på i varugrupp, på varumärke och/eller i sökresultat. Tänk på att det är föräldrataggen som ska inkluderas som filter, inte barntaggarna. Läs mer om filter på taggar här.
- Visa på artikelsida avgör om taggen visas på artikelsidan.
- Om Har egen sida kryssas i så blir taggen klickbar och länkar till en sida som listar alla artiklar som har taggen.
- Förälder väljs om taggen ska ha en förädratagg. Används främst vid filtrering, men går även att använda för att i admin få struktur på dina taggar. Till exempel, om du först skapar taggen "Designers" så kan du sedan lägga in alla taggar som är designers med den taggen som förälder.
- Valet Beroenderelation för artikelpaket kan för alla utom avancerade användare lämnas på det förvalda "(Ingen beroenderelation)".
- Tagg är taggens id och måste därför vara unikt. Det är även vad taggen heter i admin.
- Rubrik är rubriken som visas på taggens egna sida. Lämnas fältet blankt används titeln som rubrik.
- Titel är hur taggen visas i din shop.
- Titel i filter blir hur taggen omnämns vid filtrering.
- Beskrivning är vad som visas på taggens egna sida. Om taggen inte har någon egen sida kan beskrivningen lämnas tom. En bra beskrivande text till taggar är bra för sökmotoroptimering, så det är väl värt att lägga lite extra tid på då det kan leda till att nya kunder hittar till din shop. Om du vill att taggens sida inte ska visa någon beskrivning men ändå vill ha en META description för sökmotorer så kan du klicka på fliken Sökmotoroptimering och fylla i Beskrivning där. Fyller du inte i någon META description så används istället beskrivningen som visas på taggens sida.
- Klicka knappen Spara för att skapa din nya tagg.
Lägga till en tagg till artiklar
Nu när du har skapat (minst) en tagg så kan du lägga till dem på artiklar. Det finns flera olika sätt att lägga till taggar.
- Lägga till taggar en och en i artikelregistret. Se nedan.
- Använda massuppdateringen. Se guiden Massuppdatering av artiklar.
- Lägga till taggar baserade på matrisvärden. Se guiden Automatisk taggning av matrisvärden.
Gör så här i admin för att lägga till en tagg till en enda huvudartikel:
- Gå till E-handel -> Artiklar -> Artikelregister.
- Klicka på artikelnumret på huvudartikeln du vill lägga till en tagg på och välj Allmänna inställningar.
- Scrolla ned till fältet Taggar och börja skriva namnet på taggen, fältet kommer "gissa" med automatisk ifyllning på den eller de taggar du kan ha menat.
- Klicka knappen Spara.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.