Gör så här i E37s admin:
- Innan du kan lägga till ett nytt betalsätt måste du ha skapat betalsättsgruppen som betalsättet ska tillhöra.
- Gå till E-handel -> Kassa -> Betalsätt.
- Klicka knappen Lägg till betalsätt.
Du får nu upp följande dialogruta: - Kryssa i rutan Aktiverad för att betalsättet ska gå att välja i kassan.
- Beroende på vilket affärssystem/butikssystem du använder så kan det ha en koppling till betalsättet. Om du har något sådant val i listrutan ERP-koppling bör du använda den för att få mer relevant information om varje order i ditt ERP. Låt annars ERP-koppling stå kvar på det förvalda Ingen koppling.
- Välj vilken Betalsättsgrupp betalsättet ska tillhöra.
- Kryssrutorna Tillåt privatperson och Tillåt företag/organisation avgör vilka kundtyper som ska få använda betalsättet. Välj minst ett av alternativen, om ingen av rutorna kryssats i så kommer betalsättet aldrig att synas i kassan.
- Kryssrutan Kräver person-/orgnummer avgör om kunden ska behöva ange sitt personnummer/organisationsnummer för att använda betalsättet.
- Som Betalningsmodul, välj önskad betalmodul i listan.
- Ange Titel för betalsättet. Se bilden nedan för hur titeln visas i kassan.
- Ange en egen Avgiftstitel för betalsättet om så önskas. Denna visas i orderbekräftelse-mejlet på raden för kostnaden för betalsättet, (även om kostnaden är 0:-). Se bilden nedan.
Utdrag ifrån vår demoshops orderbekräftelse-mejl. - Ange eventuell Beskrivning för betalsättet. Se bilden ovan för hur beskrivningen visas i kassan.
- Ange eventuell Orderbekräftelsetext som står i mejlet kunden får vid köp. Se bilden ovan.
- Klicka knappen Spara.
- Klicka på betalsättet igen. Nu har flikarna Avgifter och Leveranssätt tillkommit. Välj fliken Avgifter.
- Klicka Lägg till för en landgrupp du vill betalsättet ska gå att använda i.
Du får nu upp en tabell för intervall: - Om du alltid vill att kostnaden för att använda betalsättet ska vara densamma fyller du som Avgift i den, och lämnar Från på 0 och fältet Till blankt. Hoppa i sådana fall över steg 19-21.
- Välj Typ av kostnad beroende på om avgiften för betalsättet ska vara kopplad till ordersumman, vikten eller viktpoängen på varorna i ordern. För mer information om viktpoäng se denna guide.
- Välj om kostnaderna ska anges inklusive moms. Denna kryssruta påverkar endast inmatningen i formuläret. Kassan hanterar momsen automatiskt i webbshopen utifrån det som angivits i formuläret.
- Innan du gör några inställningar finns nu en intervallrad som går från 0 och uppåt, dvs för alla priser/vikter, och som har en avgift på 0 kronor. Om vi till exempel vill att betalsättet ska vara fritt om man handlar för minst 500kr och annars kosta 49kr behöver vi dela in avgifterna i två intervall. Klicka på knappen Lägg till intervallrad. I vårt exempel fyller vi i fälten enligt nedan.
Notera att båda fälten har 500 kr satt som gräns, alltså inte 499,99 eller liknande, vid en order på exakt 500 kr får kunden betala den lägre avgiften. Då fältet Till lämnas tomt betyder det "och uppåt". - När du är nöjd med dina prisintervall klickar du knappen Spara.
Om du får upp felmeddelandet "Det får inte förekomma hål eller överlappningar i intervallet" så betyder det att det med dina inställningar vid några pris/vikter inte finns någon inställd avgift eller finns flera avgifter. Detta skulle till exempel hända med nedanstående intervall valda.
Felmeddelandet visas här för att vid priser mellan 450 kr och 500 kr gäller både första och andra intervallet, och för priser över 990 kr och under 1000 kr finns inget intervall som säger vilken avgift som ska gälla. - Upprepa steg 17-22 för varje ytterligare landgrupp du vill lägga till för betalsättet.
- Byt till tabben Leveranssätt.
- Välj de leveranssätt som detta betalsätt ska vara tillgängligt tillsammans med i kassan.
- Klicka knappen Spara.
- Öppna din shop i en webbläsare och gör ett testköp för att kontrollera att allt ser ut och beter sig som du tänkt dig.
Inställningar för externa betaltjänster
Externa betaltjänster som t.ex. Klarna Checkout, Svea Checkout, Ecster, Swish m.fl. kräver ofta fler inställningar för att fungera. Du kan enkelt se om betaltjänsten kräver några inställningar genom att klicka på fliken Inställningar och titta under rubriken Inställningar för betalsätt.
Inställningarna är namngivna så du lätt ska veta vilken information som ska matas in på vilket ställe.
Exempel |
Om du fått uppgifter från betalningsleverantören som ska användas i en testmiljö måste du aktivera testmiljön för betalsättet. Detta görs genom att kryssa för Använd testmiljö på fliken Inställningar. Glöm bara inte att kryssa ur denna när du anger skarpa uppgifter när du går live!
Testa ett betalsätt utan att aktivera det i webbshopen
Ibland vill du kanske testa ett betalsätt innan du aktiverar det i webbshopen så vem som helst kan använda det.
- Sätt betalsättets Aktiveringsstatus till Dold.
Nu är betalsättet aktivt, men visas inte i webbshopens kassa för vanliga besökare. - Gå till webbshopen, lägg något i varukorgen och gå till kassan.
- Lägg på "?debug=true" i slutet av URL:en. Exempel: https://www.minwebbshop.se/sv/checkout?debug=true
- Du ska nu se även dina dolda betalsätt.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.