Tabeller går att infoga på alla platser där du kan använda editorn för layoutat innehåll, till exempel på introduktionstexter och beskrivningstexter för artiklar, varugrupper och varumärken eller i widgeten Layoutat innehåll.
Infoga tabell
Det finns två sätt att lägga in en tabell i editorn:
Alternativ #1 — Skapa en tom tabell
Om du högerklickar i editorn får du upp en meny där du kan välja Infoga tabell. Du får då upp ett rutnät där du får välja hur många tabellceller tabellen ska få. Att klicka på rutan i exemplet nedan skulle skapa en tabell med 3 kolumner och 4 rader. Om du vill skapa en tabell som har flera rader eller kolumner än 10 så kan du efter att ha skapat tabellen klicka i en tabellcell och klicka knappen Infoga rad/kolumn före/efter. Se stycket "Formatera tabeller" nedanför.
Klicka sedan i respektive tabellcell för att redigera dess innehåll.
Alternativ #2 — Klistra in en redan skapad tabell
Om du har en redan skapad tabell med text du vill använda, ifrån till exempel Excel eller ifrån en annan webbsida så kan du klistra in den i editorn. Markera de tabellceller du vill ha med och tryck Ctrl-C för att kopiera. Gå sedan till E37s admin och placera markören i editorn där du vill ha tabellen och tryck Ctrl-V för att klistra in tabellen. Tabellceller och text kopieras in. Dock kopieras inte alla formateringar av tabellen eller eventuella bilder i tabellen.
Högerklicka på en tabell och välj Tabellegenskaper.
Du får nu upp följande dialogruta:
Bredd: Hela tabellens minsta bredd i pixlar. Observera att om tabellen har bilder eller ord som är breda så kan dessa tänja ut tabellen till att bli bredare än det angivna värdet.
För hög tabellbredd För widgeten Layoutat innehåll, tänk på att inte ha en tabell som är bredare än widgetens bredd, dvs den du ställer in genom att dra i kanten på widgeten och välja antal kolumner. Om du lägger in tabeller på andra platser, till exempel i introduktionstexter eller beskrivningstexter för artiklar så beror ditt utrymme på hur din butiks mall ser ut, så se till att inte lägga in tabeller som blir bredare än ditt utrymme. Om en tabell är bredare än utrymmet för den så kan resultatet bli att flera element på din sida överlappar på ett fult sätt eller att sidan blir bredare än den är designad för. |
Höjd: Hela tabellens minsta höjd i pixlar. Observera att om tabellen har höga bilder och/eller många rader text så kan dessa tänja ut tabellen till att bli högre än det angivna värdet.
Cellmellanrum: Avståndet mellan tabellcellerna i pixlar.
Cellpadding: Avståndet mellan innehållet i varje cell och cellens kanter.
Ram: Ramens tjocklek i pixlar. Ange 0 eller lämna tom om du inte vill ha någon ram.
Rubrik: Kryssa i om du vill ha ett fält ovanför tabellen att fylla i en rubrik i.
Justering: Var själva tabellen ska hamna på sidan. Välj Ingen, Vänster, Centrum eller Höger. Skillnaden mellan Ingen och Vänster är att om du lägger annat innehåll efter tabellen så hamnar detta innehåll nedanför tabellen om du väljer ingen justering, men till höger om tabellen (i mån av plats) om vi väljer vänsterjustering.
Under tabben Avancerat finns ytterligare tre val:
Stil: Stilmallningen för table-taggen. Detta fält har ibland, beroende på dina tidigare val, redan innehåll i sig. Du kan lägga till mera CSS-kod här om du vill ändra tabellens utseende ytterligare.
Ramfärg: Färgen på ramen för tabellen. Anges som #-färgkod eller färgen på engelska. (#ff0000 och red är alltså båda möjliga val.) Lämnas detta fält tomt så blir eventuell ram svart.
Bakgrundsfärg: Eventuell bakgrundsfärg på tabellen. Anges som #-färgkod eller färgen på engelska.
Formatera celler
Högerklicka i en tabellcell och välj Cell -> Cellegenskaper.
Bredd: Cellens minsta bredd i pixlar. Om cellen har bilder eller ord i sig som är breda så kan dessa tänja ut cellen till att bli bredare än det angivna värdet.
Höjd: Cellens minsta höjd i pixlar. Om cellen har högre bilder och/eller många rader text så kan dessa tänja ut tabellen till att bli bredare än det angivna värdet.
Celltyp: Cell eller Huvudcell. En huvudcells text visas i fetstil och används som rubrik för en rad eller kolumn.
Omfång: Sätter "scope" för cellen. Detta är en sällan använd inställning för att säga vilka huvudceller som gäller för vilka andra celler. Detta påverkar inte tabellens utseende på sidan utan är bara för att underlätta för maskininläsning av tabellen för till exempel sökmotorer.
H-justering: Horisontell justering i cellen. Välj Ingen, Vänster, Centrum eller Höger.
V-justering: Vertikal justering i cellen. Välj Ingen, Toppen, Mitten eller Botten.
Under tabben Avancerat finns ytterligare tre val.
Stil: Stilmallningen för cellen. Detta fält har ibland, beroende på dina tidigare val, redan innehåll i sig. Du kan lägga till mera CSS-kod här om du vill ändra tabellens utseende ytterligare.
Ramfärg: Färgen på ramen för den enskilda cellen. Anges som #-färgkod eller färgen på engelska. (#ff00ff och purple är alltså båda möjliga val.) Lämnas detta fält tomt så får cellens ram samma färg som tabellens ramfärg.
Bakgrundsfärg: Eventuell bakgrundsfärg på cellen. Anges som #-färgkod eller färgen på engelska.
Slå ihop celler (sätta rowspan eller colspan)
Högerklicka i en tabellcell och välj Cell -> Slå ihop celler. Du får då upp följande dialogruta:
Kolumner: Hur många kolumner bred den ihopslagna cellen ska bli. Cellerna till höger om den högerklickade cellen är det som slås ihop om ett värde högre än 1 väljs.
Rader: Hur många rader hög den ihopslagna cellen ska bli. Cellerna nedanför om den högerklickade cellen är det som slås ihop om ett värde högre än 1 väljs.
Om vi i en tabell med 3x3 rutor högerklickar på mitten-cellen och väljer att slå ihop 2 kolumner och 2 rader blir resultatet tabellceller som på bilden nedan:
Bryt isär celler (ta bort rowspan och colspan)
Om du vill bryta isär celler du tidigare slagit ihop, (och du sparat emellan så du inte bara kan välja ångra med Ctrl-Z), så kan du högerklicka i en ihopslagen tabellcell och välja Cell -> Bryt isär celler.
Skapa eller radera rader eller kolumner
Du kan lägga till eller ta bort rader och kolumner genom att högerklicka en tabellcell i den berörda raden/kolumnen och under menyvalet Rad eller Kolumn välja passande menyval (se bild nedan). För rader kan du även klippa ut och sedan klistra in hela rader.
Radera en tabell
Högerklicka i tabellen och välj Radera tabell.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.