Innehållssidor
Med en innehållssida menar vi en webbsida i din butik som inte automatgenereras utifrån dina inlagda artiklar och varugrupper, alltså en sida där du lägger in innehållet själv. Exempel på innehållssidor kan vara Kontakta oss, Storleksguide för våra kläder, eller kanske en sida som förklarar Hur väljer jag rätt kattfoder?, beroende på vad du säljer i din webbshop.
Denna guide går igenom hur du i admin lägger till en ny innehållssida. För en guide som går igenom fördelarna med att ha innehållssidor samt tips om hur skriver med sökmotorer i åtanke samt hur man hittar ämnen man kan skriva om, se istället guiden Att skriva innehållssidor — Bra för SEO och konvertering.
Sökmotoroptimering När du skapar en sida bör du helt klart ta dig tid att även göra i alla fall grundläggande search engine optimization (SEO). SEO kan göra stor skillnad för hur många kunder som hittar till din sida ifrån sökmotorer så som Google. Läs mer om fliken Sökmotoroptimering och SEO över lag i denna guide. |
Skapa en ny sida
I admin:
- I vänstermenyn, välj Webbplats -> Sidor.
- Klicka knappen Ny sida.
Du får nu upp följande ruta: - Välj Status för sidan.
- Aktiverad betyder att sidan är aktiv och visas i menyer där det ställts in att den ska visas. (Se guiden Lägg till ett nytt menyval.)
- Dold betyder att de som vet URL:en till sidan kan komma åt den, men den syns inte i menyer och lagras inte av sökmotorer. Lämpligt val för sidor som arbetas på men som inte ska synas för kunder ännu, till exempel en sida som du vill få korrekturläst av en kollega innan du aktiverar den.
- Inaktiverad betyder att sidan inte går att se alls. Detta kan vara ett bra val för en sida vars layout och innehåll du vill ha kvar till senare, men som inte ska ligga uppe på hemsidan. Ett exempel skulle kunna vara en gammal julkampanjsida som kunderna tidigare fått URL:en till och som kanske fortfarande länkas ifrån någon sökmotor från när den låg uppe, men som nu ska ge resultatet "Sidan kunde inte hittas" eftersom kampanjen avslutats. Nästa jul finns då layout och text kvar och kan aktiveras på nytt efter att du uppdaterat innehållet.
- Välj eventuell Förälder för den nya sidan. Det betyder vilken underkategori sidan ska hamna under och påverkar vilken brödsmuleväg sidan får. Om du har den valda föräldern i en meny med undernivåer påverkar det också vilka underval som syns där. (Notera att länkar till innehållssidor i menyer med undernivåer inte är aktiverat automatiskt utan kräver konfiguration från någon på E37.) Om sidan inte ska ha någon förälder så låter du det förvalda valet Toppnivå stå kvar.
- Välj om sidan ska Visa brödsmuleväg. I exemplet nedan är brödsmulevägen det som vi ringat in i rött. Sidan Storleksguide är här lagd med toppnivå som förälder och visa brödsmuleväg är påslaget. Om Visa brödsmuleväg vore avslaget så skulle texten i den röda rutan alltså inte visas.
- Fyll i sidans Titel, detta blir då sidans "namn".
- URL-kod avgör vilken webbsideadress sidan kommer att få. Om du lämnar fältet tomt genereras denna automatiskt utifrån sidans titel.
- Använd som startsida ska endast kryssas i för startsidan, dvs sidan som ska visas när man besöker www.dittdomännamn.se/ utan något efter sista slashen. Din webshop måste ha exakt en startsida. Om denna ruta är ikryssad kan du därför inte kryssa ur den, utan måste istället kryssa i rutan på sidan som ska bli den nya startsidan. Om du kryssar i denna checkruta bockas denna checkruta automatiskt ur på den gamla startsidan.
- Använd som köpvillkorssida ska endast vara ikryssad för sidan med köpvillkor. Precis som startsida måste din shop ha exakt en köpvillkorssida för att kunna gå live.
- Välj eventuell Bakgrundsbild för sidan genom att trycka knappen Bläddra. Notera att visning av egna bakgrundsbilder är inte aktiverat som standard. Om du vill ta bort en vald bakgrundsbild klickar du soptunneikonen .
- Klicka knappen Spara.
Du har nu skapat en ny sida, men sidan har inget innehåll. För att lägga in innehåll på den, se guiden Lägga in innehåll och hantera layout på en sida.
Glöm inte SEO! När du skapat din sida och innehållet, glömt inte sökmotoroptimeringen! SEO är ett så viktigt ämne att vi har gett det en egen guide. |
help
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.