"Brödsmulevägar" eller "brödsmulor", från engelskans "Breadcrumbs", är ett designelement på webbplatser som du troligen har sett många gånger utan att veta att de kallas så. Det är en listning av länkar med var i en trädstruktur på webbplatsen som du befinner dig just nu.
Lättast blir det att beskriva genom att visa ett exempel:
Det här är brödsmulevägen på en artikelsida för ett par barnbyxor i vår demoshop. Notera att de fyra första stegen är länkande medan sista steget inte är det, då detta är sidan användaren redan befinner sig på. "Startsida" är självförklarande medan Barnkläder, Underdelar och Byxor är de mer och mer specifika varugrupperna som just den här artikeln ligger i.
För produktsidor för produkter som ligger i flera varugrupper visas olika brödsmulor beroende på vilken varugrupp besökaren kom till sidan ifrån. Om de kom till sidan via en sökning, så alltså inte genom någon specifik varugrupp, så kommer brödsmulan att visa sökvägen till produktens standardgrupp.
Men en brödsmuleväg behöver inte matcha varugrupper. Om sidan som den ligger på är en innehållssida så blir brödsmulan de sidor som den aktuella sidan är undersidor till. Det är alltså på så vis möjligt att ge även innehållssidor längre brödsmulor så att de inte ligger direkt under Startsidan genom att sätta andra sidor som deras Förälder.
För att en sida ska visa sin brödsmuleväg så behöver valet Visa brödsmuleväg kryssas i. Valet finns både för innehållssidor och systemsidor.
Vad har det här med bröd eller smulor att göra?
Ordet är baserat på sagan om Hans och Greta, då designelementet är ett sätt att hitta tillbaka hem. Om du kommer ihåg sagan så är detta dock ett konstigt namnval, då hela poängen ju var att Hans och Greta inte hittade hem med hjälp av brödsmulor (eller brödbitar). Första gången deras föräldrar försökte göra sig av med dem hade barnen med sig vita stenar som de la ut för att hitta hem. Andra gången hann de inte förbereda sig och använde därför bröd. Men brödbitarna blev uppätna av fåglar vilket var varför de kom till häxans pepparkakshus.
Varför fåglarna inte åt upp ett pepparkakshus framgick aldrig av historien.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.