Varugrupper delar upp ett artikelsortiment i mindre grupper så att kunder lättare kan hitta varan de söker. Varugrupper förenklar navigering, presenterar nivåer samt kan användas vid filtrering i din shop. En artikel kan placeras i en eller flera varugrupper.
En artikel som helt saknar varugrupp visas inte i din butik. (Se guiden Varför syns en artikel inte i min shop?)
Varugruppsträd
En varugrupp är endera en huvudgrupp eller en undergrupp. Undergrupper har en annan varugrupp som sin förälder. Huvudgrupper har ingen förälder utan ligger i toppnivån. Undergrupper kan själva vara föräldrar och på så vis kan varugruppsträd med flera nivåer byggas upp. Antalet nivåer som visas i menyer beror på din shops mall och konfiguration.
När du designar varugruppsträdet för din butik bör du tänka på att placera grupperna på ett sätt som gör att artiklarna finns där kunderna förväntar sig. Tänk på hur du skulle placera varorna i en fysisk butik. Artiklar som hör hemma på olika avdelningar bör ligga i olika huvudgrupper. Artiklar som skulle ligga på olika hyllor i samma avdelning bör dela huvudgrupp men ha olika undergrupper. Artiklar som skulle kunna ligga på samma hylla i en fysisk butik utan att det kändes konstigt delar typiskt också undergrupp.
Notera att varje artikel inte ska ligga i en egen varugrupp.
Visa flera varugrupper på samma sida med hjälp av modulen filter Om du till exempel i ett nyhetsbrev vill länka till en sida som visar artiklarna i undervarugrupperna skjortor och tröjor som delar förälder kläder, så går detta att göra genom att då länka till huvudgruppens filtrering som visar undervarugrupperna. |
Skapa en ny varugrupp i E37s admin
Denna guide går igenom hur du i E37s admin kan skapa en ny varugrupp som inte finns i ditt affärs- eller butiksdatasystem (ERP). Det är dock också möjligt att direkt i ditt ERP skapa en ny varugrupp och att sedan få in den i E37s admin via synken. Olika ERP har dock olika begränsningar för hur varugrupper kan fungera: En del kan inte ha hur djupa varugruppsträd som helst. En del tillåter inte att en artikel placeras i flera varugrupper. Även om ditt ERP inte tillåter detta så kan du fortfarande göra dessa saker i E37. Därför kan det vara nödvändigt att i E37s admin skapa varugrupper som inte existerar i ditt ERP.
Varför ser jag inte mina ändringar i min shop? Varugrupperna cachas för att förbättra butikens prestanda. Det kan därför dröja upp till tre minuter efter att du sparat innan du ser dina ändringar. |
Så här gör du i admin:
- Gå till E-handel -> Artiklar -> Varugrupper.
- Klicka knappen Lägg till varugrupp.
Du får nu upp en dialogruta. På bilden nedan har vi numrerat inställningarna med steget i denna guide där vi går igenom dem närmare.
- Listrutan Förälder avgör vilken varugrupp din nya varugrupp ska bli en undergrupp till. Om den nya varugruppen ska vara en huvudgrupp, använd det förvalda valet Toppnivå.
-
Status avgör om varugruppen ska ligga live och gå att se i din webbshop. Notera att en varugrupp inte kan ha bättre synlighet än sin förälder. Så till exempel om huvudgruppen är Dold kan inte en undergrupp i den vara Aktiv.
- Aktiv betyder att varugruppen syns på alla vis.
- Aktiv men dold i varugruppsträd betyder att varugruppen inte syns i varugruppsträd men går att söka på och ta sig till artiklarna i varugruppen på andra sätt.
-
Dold gör att varugruppen endast går att hitta för de som vet dess URL. Artiklar som endast ligger i dessa varugrupper visas inte i sökningar, skyltfönster eller liknande, men går att hitta för de som vet artiklarnas URL.
Shop-in-shop: Dolda varugrupper i Speciell rotvarugrupp blir inte dolda
Om du har flera webshoppar med E37 med hjälp av modulen shop-in-shop så använder butikerna samma affärs-/butiksdatasystem (ERP) och synk. De har därför bakom kulisserna samma artikelregister, även om vilka artiklar butikerna faktiskt säljer inte behöver överlappa. Detta görs genom att skapa egna rotvarugrupper för butikerna och på Kontrollpanelen -> Webbplats Allmänt sätta denna som Speciell rotvarugrupp.
För att artiklar som endast ligger i denna rotvarugrupp då inte ska dyka upp på de butiker som inte har den rotvarugruppen som Speciell rotvarugrupp så sätts rotvarugruppen och alla varugrupper i den som Dold. För att de då ändå ska dyka upp på butiken som har denna rotvarugruppen som Speciell rotvarugrupp så överstyr detta Dolt. Rotvarugruppen och dess undergrupper visas alltså i denna butik som om de vore satta till Aktiv. - Inaktiverad betyder att varugruppen inte syns alls. Artiklar som endast tillhör inaktiva varugrupper visas inte i din webbshop.
- Benämning är varugruppens namn som visas i menyer, listningar, admin, med mera. Detta värde behöver inte vara unikt för en varugrupp, till exempel kan man vilja ha undergrupper med benämningen "Tröjor" under flera huvudgrupper så som "Dam", "Herr" och "Barn". Även om det är möjligt att göra, så är det inte att rekommendera att låta flera varugrupper med samma benämning ha samma förälder.
- Sidrubrik blir rubriken på varugruppens sida. Om fältet lämnas tomt används Benämning som rubrik där.
- Listningstyp avgör om artiklarna på varugruppssidan ska visas som Lista eller i Rutnät. Valet Ärvd från betyder att varugruppen använder samma inställningen för detta som sin förälder, eller, om varugruppen är på toppnivå att butikens standardinställning används. (Butikens inställning hittas under Kontrollpanelen -> Shop -> Allmänt -> Fliken Allmänt -> Listningstyp för artikellistning.) Listningstyp bör vanligen inte ändras då en butiks mall oftast är optimerad för att se bra ut med valet butiken redan har.
- Sorteringstyp avgör vilken sortering som ska vara förvald när man besöker varugruppssidan. Valet Ärvd från betyder att varugruppen använder samma inställningen för detta som sin förälder, eller, om varugruppen är på toppnivå att butikens standardinställning används. (Butikens inställning hittas under Kontrollpanelen -> Shop -> Allmänt -> Fliken Allmänt -> Sorteringstyp för artikellistning.)
- Hur eller om Introduktionstext visas beror på din webbshops mall. Det är en text som kan visas på varugruppssidan på annan plats än dess Beskrivning. Om detta värde inte syns i din shop så används det inte i din mall.
-
Beskrivning är layoutat innehåll som visas på varugruppssidan. Texten ifrån detta fält används även som META-description om fältet Beskrivning under fliken Sökmotoroptimering lämnas tomt.
Avancerade inställningar
Punkterna 11-14 är avancerade inställningar och behöver därför för de flesta butiker inte röras. - Om du vill anpassa texten för "allt under" för en viss varugrupp. Exempel:
- Om du vill att en Innehållssida ska visas istället för varugruppens vanliga sida så väljer du en innehållssida i listrutan här. Inställningarna för Sidrubrik, Beskrivning och Introduktionstext syns då inte på sidan, då denna innehållssida helt används istället. Se guiden om Innehållssidor som varugruppssidor för mer info om vad som bör tänkas på om denna inställning ska användas.
- Valet Meny används när en extra meny ska kopplas till huvudvarugruppens menyval i huvudmenyn. Detta val kräver att din webbshops mall är konfigurerad för detta. För att se om detta val är aktiverat i din butik, välj en huvudvarugrupp i butikens huvudmenyn. Om du då ser en vänsterkolumn med valen Topplista och Nyinkommet överst så är valet aktiverat. Syns inte dessa val behöver du kontakta E37 om du vill aktivera denna inställning.
Exempel: Nedan visas en del av en huvudmeny där muspekaren förts över varugruppen Teknik. Eftersom valen Topplista och Nyinkommet syns så är funktionen för varugruppsmeny aktiverad i butiken.
Vi väljer nu menyn vi vill koppla i listrutan. I vårt exempel väljer vi menyn Teknikmeny som skapats i detta syfte.
Resultatet när vi kopplat menyn blir att varugruppsmenyn i vänsterkolumnen nu har fått tre nya val:
- Om du fyller i ett Lösenord så måste dina besökare fylla i detta lösenord för att kunna se varugruppen, dess undervarugrupper samt artiklar. Artiklar i lösenordsskyddade varugrupper syns ej heller i skyltfönster och sökningar. Lämnas fältet blankt så krävs inget lösenord.
- Visa sorteringsvärde i webbshop visar ett tal för sorteringsvärde till vänster om artiklarna förutsatt att Listningstyp är satt till Lista.
- Byt till tabben Bilder.
- Här kan du lägga till Konceptbild och Tumnagelbild för din varugrupp. Hur (och om) dessa bilder visas beror på din butiks mall. Notera att dessa bilder inte automatiskt byter storlek för att passa sidans layout, så ladda inte upp bilder av fel storlek då detta kan ge en trasig sidlayout.
- Du kan också lägga in Tumnagelbild ifall du visar undervarugrupper som puffar och vill anpassa bilden som visas. Ikon kan laddas upp ifall du har implementerat i mallen att visa små ikoner bredvid varugrupperna.
- Byt till tabben SEO (Sökmotoroptimering). Hur du fyller i dessa fält går vi igenom i guiden Fliken för sökmotoroptimering.
- Byt till tabben Regler. Ifall du har exempelvis flera varugruppsträd för olika shoppar, varav ett varugruppsträd kommer ifrån affärsystemet, så kan du använda denna funktion för att slippa lägga in artiklarna manuellt i övriga varugruppsträd som är skapade direkt i E37. För regelstyrda varugrupper styrs varugruppsplaceringarna istället helt av systemet med utgångspunkt från ett regelverk som definieras på varugruppen. Urvalsreglerna nedan bestämmer vilka produkter som ska placeras automatiskt i varugruppen. Bocka i
- Byt till tabben Kopplade sidor.
Här kan du välja innehållssidor som ska inkluderas i varugruppssidan. Kopplade sidor är en mallspecifik funktion, så din butiks mall avgör om/hur de kopplade sidorna visas på dina varugruppssidor.e37
Bilden nedan visar hur Länna Sport använder kopplade sidor på sin varugruppssida för hybridcyklar. Alla länkar under "Tips och guider" är kopplade innehållssidor.
- Byt till tabben Relaterade artiklar. Här kan du välja artiklar som ska relateras till alla artiklar i varugruppen. Relaterade artiklar kan visas på produkternas sidor genom att på systemsidan Produkt lägga till widgeten Skyltfönster med relaterade artiklar. Du kan läsa mer om relaterade artiklar här eller om widgeten skyltfönster här. Med relaterade artiklar är det såklart även möjligt att relatera enskilda artiklar till varandra, men detta görs då inte här på inställningarna för varugruppen.
- Klicka knappen Spara. Tänk på att varugrupper är cachade, så det kan dröja upp till tre minuter innan din nya varugrupp syns i din webbshop om du inte startar om din webbplats.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.